Welkom groep 8'ers!

Zit je in groep 8? Dan staat dit schooljaar natuurlijk in het teken van die belangrijke keuze: de stap naar het voortgezet onderwijs. Om jou een goed beeld te geven van onze school organiseren we (online) open dagen.  

OPEN DAGEN 2022/2023
  • Open avond: donderdag 26 januari, 19.30 – 21.30 uur
  • Open dag: zaterdag 28 januari, 10.00 – 13.00 uur

Ontdek ons online
Er is veel informatie te vinden over onze school op de pagina: Ontdek het Hyperion Lyceum online! Je vindt hier filmpjes over onze vakken, onze onderwijsvisie en leerlingbegeleiding, een overzicht van veelgestelde vragen en onze schoolgids voor praktische informatie.

Aanmelden
Wil je volgend schooljaar naar het Hyperion Lyceum? Super! Check dan ook even de informatie over de aanmeldingsprocedure op deze pagina.

Meer informatie

Benieuwd naar het ondersteuningsaanbod van onze school of hoe wij ons onderwijs vormgeven? Je vindt deze info onder het kopje Onderwijs.
Op voschoolkeuze020.nl lees je alles over de overstap van groep 8 naar een VO-school.

Meld je hier aan voor onze open dagen!

Blogs van leerlingen

Hieronder kun je in de blogjes leuke verhalen lezen over de school die door onze leerlingen zelf zijn geschreven. Elk jaar bestaat de redactie uit andere leerlingen. Van de redactie van dit jaar zie je hieronder de foto's en/of namen.
Image

Charlie

Image

Berend

Image

Yoessef

Image

Charlie

Image

Berend

Image

Yoessef

Keuzelessen

Zelf kiezen...

Op het Hyperion Lyceum hebben we keuzelessen. Dat houdt in dat we bepaalde lesuren per dag hebben waarbij we zelf mogen kiezen voor een vak. Je kunt uit bijna al je vakken kiezen als je een keuzeles hebt. In zo'n les kun je werken voor dat vak onder begeleiding van een vakdocent, aan wie je vragen kan stellen. Je zit dus in een keuzeles met ongeveer 30 kinderen uit jouw jaarlaag, die ook voor dat vak hebben gekozen.

Ik vind het heel fijn dat we keuzelessen hebben, omdat je dan geconcentreerd aan een vak kan werken zodat je dat thuis niet meer hoeft te doen. Ook vind ik het fijn dat je gewoon vragen kunt stellen aan een vakdocent over het vak waaraan je werkt.

Noortje

Learn More

Basisschool <-> middelbare school

Verschillen...

Het grootste verschil met de basisschool is het niveau. Op de basisschool werk je in de klas met z’n allen op één gemiddeld niveau. Hier werk je echt op je eigen niveau, dus het is moeilijker en uitdagender. Ook is het huiswerk een groot verschil. In groep 8 kreeg ik nauwelijks huiswerk, maar hier voor elk vak, zeker elke week. Zelf maak ik altijd een half uur huiswerk als ik thuis kom van school. Daarna neem ik een kwartier pauze en dan ga ik weer verder. De vakken op de middelbare  zijn ook heel anders. Je krijgt veel meer vakken en ook nieuwe vakken, zoals Frans, Spaans, klassieke vorming (Latijn en Grieks), Science (natuurkunde, scheikunde en biologie) en Lifestyle Informatics (LI). Mijn lievelingsvak is LI. Dat is een computervak waarbij je leert programmeren, robots maakt, websites bouwt, games ontwerpt en maakt en waar je met Photoshop leert omgaan. Ik hou veel van techniek en programmeren.

Yoessef

Learn More

Grote denkers

Filosofen en emoties...

Grote denkers is een vak waar je verschillende onderwerpen behandelt, bijvoorbeeld over emoties en over grote denkers die zelf grote uitspraken hebben gedaan, bijvoorbeeld filosofen. Bij Grote Denkers maak je elke week een lesbrief met opdrachten. Je hebt dan ook grote vragen en dan moet je bijvoorbeeld een Socrates-gesprek voeren. Dan ga je met een groepje in gesprek over een vraag en daar moet je dan allemaal je mening over geven. Maar we moeten bijvoorbeeld ook als opdracht een horror-trailer maken, omdat daar veel emoties in voorkomen. We hebben tijdens de les de film Inside Out gekeken vanwege alle emoties die in die film naar voren komen. Je kunt bijvoorbeeld een trailer bedenken voor een eventuele tweede film van Inside Out. In de eerste klas vond ik het vak Grote Denkers nog minder leuk, omdat het toen veel over filosofen ging. Nu vind ik het heel leuk, omdat het onderwerp emoties interessant is en zo’n trailer maken lijkt me ook heel leuk.

Berend

Learn More

De kantine

Gezonde broodjes en meer...

Wij hebben een gezonde kantine, dus wordt er in plaats van snoep gezond eten verkocht, bijvoorbeeld broodjes gezond. Behalve op Stoute donderdag, de eerste donderdag van de maand. Dan worden er namelijk wel allemaal ongezonde dingen verkocht, zoals pizza en donuts. Het is dan wel superdruk, want iedereen wil dan natuurlijk wel wat eten kopen. Je kunt gewoon met pin of contant betalen. Er is ook een snoepautomaat, maar daar zit natuurlijk ook alleen snoep in op Stoute donderdag. Dan zit er bijvoorbeeld autodrop in en Snickers. De broodjes in de kantine zijn heel lekker, ook op de dagen dat het geen Stoute donderdag is. Je moet ze zeker een keer proberen!

Charlie

Learn More

Muziekprojecten

Aan de slag in de muziekstudio's...

Bij muziekles doe je veel leuke dingen, bijvoorbeeld in een groepje een cover maken van een liedje. Daarvoor gebruik je dan de kleine muziekhokjes die we op school hebben. In die hokjes kun je gebruikmaken van akoestische gitaren, keyboards en ukeleles. Ook is er op school nog een groot bandhok. Daar heb je alle instrumenten die je ook in een echte band hebt: een drumstel, een microfoon, basgitaren, elektrische gitaren en een piano. Als er in het bandhok of in de kleine muziekhokjes niemand is, dan mag je het hok gebruiken. Je hebt dan nog wel een sleutel nodig, die je kunt halen bij de receptie. En als je weggaat moet je alles weer goed opruimen.

Berend

Learn More

Latijn en Grieks

En drie unieke vakken...

Op het Hyperion heb je gymnasium en atheneum+. Bij gymnasium krijg je de klassieke talen erbij, dus Oud Grieks en Latijn. Je leert hoe je dat moet schrijven en je leert het vertalen. Bij atheneum+ krijg je er drie vakken bij: Grote Denkers, Logica & Argumentatie en Lifestyle Informatics. Bij Grote Denkers doe je veel met filosofie. Bij Logica & Argumentatie heb je het veel over logica en leer je goed argumenteren. En bij Lifestyle Informatics doe je veel met robots en programmeren. In de eerste krijg je alle vakken, zodat je alles kan uitproberen en weet wat de vakken inhouden. In de tweede kies je voor atheneum+ of gymnasium.

Charlie

Learn More

Summercamp

Kennismaken op de camping ...

Het summercamp is het kennismakingskamp aan het begin van het jaar. We gingen fietsen vanaf school naar camping Zeeburg. Daar hebben we eerst de tenten opgezet en daarna zijn we met z’n allen naar Jeugdland gegaan. Daar hebben we kennismakingsspelletjes gedaan en acteerspellen. We sliepen één nacht op de camping. De meesten sliepen et 3 of 4 personen in een tent, maar er was ook een hele grote tent met 8 personen. Je kreeg €5,00 per persoon om met je groepje avondeten en ontbijt te regelen. Dat lukte goed. Wij hadden pannenkoeken gemaakt en een ander groepje had bijvoorbeeld wraps gegeten. Het leukste van het kamp was de sfeer. Het was super gezellig en je was steeds met elkaar.

Yoessef

Learn More

School met ambitie

Er kan hier echt heel veel...

We zitten in een nieuw schoolgebouw en dat is echt supermooi! We hebben zelfs een glijbaan in school, van de tweede verdieping naar de begane grond. Het is echt leuk om daar af en toe van af te zoeven. Scheelt weer trappen lopen ;-). Het nieuwe gebouw is superchill! Wij zijn op onze school altijd bezig met verbeteren, waardoor er heel veel mogelijk is.

Van de redactie

Learn More

Er wordt naar je geluisterd

We hebben een leerlingenraad...

En we hebben een leerlingenraad, want leerlingen mogen echt meepraten en er wordt geluisterd. Ook voor je eigen werk krijg je veel verantwoordelijkheid: zo kun je bijvoorbeeld projecten in je eigen tempo doen, zolang je de deadline maar haalt. We hebben ook cursussen van Bureau V, daar kun je o.a. toneel doen en in het schoolorkest spelen, meezingen in het schoolkoor en Japans, Chinees of zelfs IJslands leren. Je kunt ook zelf ideeën voor verdiepingsactiviteiten inbrengen.

Van de redactie

Learn More

Wat ik van het Hyperion Lyceum vind

Het schoolgebouw...

Ik vind het Hyperion Lyceum een leuke school, want iedereen is sociaal. De leraren zijn aardig en het schoolgebouw is echt mooi! Er zijn drie dakterrassen: op de 1e, 3e en 4e verdieping. Er is ook een voetbaltafel en een pingpongtafel. Je werkt veel met laptops, bijna bij elke les, dus dan hoef je soms geen boeken mee te nemen voor een vak. Dat is heel fijn! Ik vind het dus echt een leuke school!

Devran

Learn More

Verdiepen, verbreden versnellen & verrijken

Bureau V...

Als je op het Hyperion Lyceum iets extra’s wilt doen of als je meer uitdaging nodig hebt, kun je naar Bureau V gaan. De V staat voor verdiepen, verbreden, versnellen en verrijken. Bureau V biedt heel veel leuke dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld helpen met het schooltoneel, maar je kan ook bijles gaan geven. Als je iets via Bureau V doet, mag je bepaalde lessen missen. Het is dan wel je eigen verantwoordelijkheid om de stof bij te houden, maar hier kan je heel goed een afspraak over maken met je leraar. Bureau V biedt je de kans om dingen te doen en leren die je op andere scholen niet zo snel tegen komt of aangeboden krijgt.

Bloem

Learn More

Favoriete plekken

Gele huisjes...

Ik vind het gebouw van het Hyperion Lyceum heel erg mooi. Het is een soort doolhof om zelf te ontdekken! Overal zijn er knusse plekjes om te zitten met vrienden. Elk jaar veranderen ze een beetje, zodat je steeds opnieuw blijft ontdekken. Mijn favoriete plekken in de school zijn de bankjes op de tweede verdieping, de voetbaltafel, de ‘hamsterhokjes’ (groene kleine huisjes waar je met een klein groepje kunt zitten) en natuurlijk de glijbaan!

Elisa

Learn More

Studielabs

Klaslokaal met meerdere klassen...

Misschien vraag je je af wat een studielab eigenlijk is. Nou, een studielab is een heel groot klaslokaal waarin meerdere klassen werken. Vaak zit je dan met bijvoorbeeld vijfde- of zesdeklassers in een studielab. Dat is af en toe weleens irritant door het geluid, maar het ligt er aan welke vakken er gegeven worden. Als je bijvoorbeeld Lifestyle Informatics zou doen en je moet een presentatie geven, dan is dat niet handig. Maar ik heb meestal Nederlands in een studielab en de docent voor Nederlands laat ons altijd stil en zelfstandig werken. Dan kan het prima! De studielabs zien er allemaal anders uit. Wat ik daarmee bedoel is dat elk studielab een andere vorm heeft, geen enkel studielab is hetzelfde. Dat vind ik juist het leuke eraan!

Josephine

Learn More

Handig maar verleidelijk

Devices...

Op het Hyperion werken we vaak met devices en dat zijn meestal laptops. Het is handig aangezien we niet voor elke les boeken hebben. Je kan dingen opzoeken en werkstukken en presentaties maken in de les. Het is je eigen device. Je hoeft het niet altijd voor schoolwerk te gebruiken. Je kan gerust in de pauzes gamen of muziek luisteren etc. De leraren geven je een bepaalde tijd voor je werk en je moet zelfstandig aan het werk. Misschien is er dan wel verleiding om in de les te gaan gamen of YouTube filmpjes te kijken. Maar dat is echt niet handig, je kan beter op school werken en thuis gaan gamen of op YouTube zitten.

Salimata

Learn More

Stoute donderdag

Onze kantine...

Onze school is een gezonde school. Maar één keer in de maand (op de eerste donderdag van de maand) mag je wel snoep, chips, cola, etc. meenemen. In de kantine verkopen ze dan heel veel lekkers: pizza, hamburgers, donuts, muffins, skittles en chocola en veel meer. We doen dit gewoon voor de lol en het zou wel heel saai zijn als we maar altijd gezond moeten doen. Op de andere dagen verkopen ze gewoon broodjes gezond, met mozzarella, humus etc. De sfeer op Stoute Donderdag is super gezellig.

Salimata

Learn More

Als je iets extra's wilt

Vakken om van te houden...

Op deze school zijn er veel vakken die andere scholen niet geven: Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer en Lifestyle Informatics. Ik vind het heel leuk omdat je je dan kan specialiseren op vakgebieden waar dat op andere scholen meestal niet kan. Er zijn veel opdrachten waarbij je je fantasie de vrije loop kan laten. Niet iedereen vindt het leuk, je moet echt van dat soort dingen houden. Ik vind alles leuk, maar of alle anderen dat wel vinden weet ik niet. Maar deze vakken stimuleren in ieder geval je creativiteit en manier van denken.

Neomi

Learn More