Decanaat

In klas 3 tot en met 6 begeleiden de decanen de leerlingen bij hun profiel- en studiekeuze. Het decanaat wordt bemand door twee personen: Rosanne Kofman (klas 3 en 4) en Machiel Vegting (klas 5 en 6).

Een belangrijke rol bij de begeleiding is de site van Qompas: www.qompas.nl, waar leerlingen en ouders op kunnen inloggen vanaf de derde klas en zeer veel informatie kunnen vinden over de profielkeuze en alles wat te maken heeft met vervolgopleidingen. Leerlingen uit klas 3 gebruiken profielkeuze.qompas.nl en leerlingen uit de bovenbouw studiekeuze.qompas.nl.

Ouders zijn heel belangrijk in de profielkeuze en de studiekeuze, daarom worden de ouders door school betrokken bij het keuzeproces. We hopen dat, net als op school, ook thuis het gesprek gevoerd wordt als het gaat om profiel- en studiekeuze. Een hulpmiddel hierin is de Ouderbijlage Qompas.

De decanen zijn op school makkelijk te vinden en laagdrempelig te benaderen, in het bijzonder op donderdag. De decanenkamer bevindt zich op de derde verdieping. De decanen zijn daarnaast zijn te mailen via decaan@hyperionlyceum.vova.nl of rechtstreeks naar r.kofman@hyperionlyceum.vova.nl en m.vegting@hyperionlyceum.vova.nl.

 

Klas 3
Vanaf klas 3 moeten de leerlingen keuzes gaan maken om de richting van hun toekomst te bepalen. In de derde klas volgen leerlingen, samen met de mentor en de decaan, een traject in de SDL lessen, dat uiteindelijk uitmondt in de keuze voor een profiel.

Er zijn vier verschillende profielen:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek

Je kunt hier het Profielkeuzeformulier bekijken voor alle keuzeopties op het Hyperion Lyceum.

Het profielkeuzeproject start in november met een profielkeuze avond, waar alle keuzes worden uitgelegd en bovenbouwleerlingen vertellen over hun profielen en ervaringen. De presentatie van de laatste profielkeuzeavond is hier te bekijken: Profielkeuzeavond 2022 pdf.

Vervolgens gaan de leerlingen in de SDL lessen aan de slag met hun kwaliteiten en interesses, met beroepen en studies en kijken ze naar de vakken en profielen. Het project eindigt met een profielkeuzedag in februari en het inleveren van hun voorlopige keuze in maart. In april maken ze hun definitieve keuze.

Meer informatie over de vakken in de bovenbouw is in de vakkengids 2022-2023 te lezen.

Bij het kiezen van een profiel voor de bovenbouw worden leerlingen en ouders geïnformeerd over de dispensatieregeling; In het examenbesluit is geregeld dat een school onder bepaalde omstandigheden een vwo leerling een ontheffing kan geven voor de tweede moderne vreemde taal in het gemeenschappelijk deel. In deze brief meer informatie hierover: Brief vrijstelling MVT2 lj3 2023. Bij de aanvraag moet het volgende Formulier aanvraag ontheffing 2e MVT LJ 3 gebruikt worden.

 

Klas 4, 5 en 6
In de bovenbouw is de begeleiding gericht op het kiezen van een vervolgopleiding. In de mentorlessen gaan de mentoren aan de slag met LOB (Loopbaan Oriëntatie Begeleiding). Leerlingen maken opdrachten en testen in Qompas, waarmee ze zichzelf, hun interesses en verschillende studies beter leren kennen. De mentoren zijn het eerste aanspreekpunt voor vragen over LOB. Leerlingen kunnen natuurlijk ook altijd in gesprek met de decaan over hun studiekeuzetraject. Mocht je vragen hebben of een afspraak willen maken kom dan even langs op de decanenkamer. Je kunt ook een afspraak maken door een mail te sturen naar decaan@hyperionlyceum.vova.nl.

De leerlingen worden begeleid in het bezoeken van  voorlichtingsdagen en bezoeken aan hoger onderwijs. Leerlingen hebben de mogelijkheid om te gaan proefstuderen en zelfs een dag mee te lopen met een student. Leerlingen kunnen voor deze activiteiten vrij krijgen van hun lessen. Daarvoor moeten ze gebruik maken van het formulier aanvragen verlof studiekeuzeactiviteit en deze inleveren bij het decanaat. Mochten we er niet zijn, gebruik dan de brievenbus.

We organiseren aan het begin van het schooljaar een avond over de studiekeuze voor klas 5 en 6. De presentatie van de laatste studiekeuzeavond is hier terug te kijken. Naast een studiekeuze avond organiseren de decanen ook andere voorlichtingsactiviteiten. Alle activiteiten worden vermeld in de nieuwsbrieven die regelmatig verstuurd worden. De nieuwsbrieven worden naar alle leerlingen en ouders van het leerjaar verstuurd en worden op deze pagina geplaatst.

De afgelopen nieuwsbrief voor klas 5 en 6 : DecaanNieuwsbrief 1 29 september 2023

Presentatie leerjaar 5 : Presentatie leerjaar 5 21 september 2023

Overstappen van vak of profiel

Kom je erachter dat een gekozen vak (of je profiel) toch niet goed bij je past en wil je een wijziging aanbrengen in je vakkenpakket, dan zijn daar beperkte mogelijkheden voor. Natuurlijk is het ook belangrijk om je twijfel eerst met je mentor te bespreken, maar je mentor zal je daarna altijd naar de decaan verwijzen.

Stap één is daarom om langs te lopen bij de decaan, of door een mailtje te sturen: naar Rosanne als je in klas 4 zit en naar Machiel als je in klas 5 zit.

De procedure op een rijtje:

  • Je bespreekt je twijfels met je mentor en daarna met de decaan;
  • Als je daadwerkelijk een verzoek wilt indienen, dan zul je deze per mail kenbaar moeten maken bij de decaan;
  • De decaan bespreekt het verzoek met de roostermaker en in sommige gevallen met de vakdocent;
  • Is de wissel roostertechnisch mogelijk, dan krijg je een formulier mee dat je moet laten ondertekenen door ouders, mentor en in sommige gevallen door de vakdocent;
  • Als het aanvraagformulier binnen is, bespreekt de decaan deze met de teamleider. Is het akkoord, dan wordt de wijziging doorgevoerd en de betrokkenen geïnformeerd.
  • De eventuele boeken van het nieuwe vak worden thuisbezorgd. De boeken van het oude vak lever je gewoon aan het einde van het jaar in;
  • De leerling is zelf verantwoordelijk voor het eventuele inhaalprogramma. Deze bespreken leerling en docent met elkaar;
  • In leerjaar 5 vervalt na een profielwissel het recht op een drempelloze overgang.

Er zijn een aantal momenten dat een wijziging doorgevoerd kan worden:

  • In klas 4 tot de herfstvakantie. Deze wissel wordt (als het roostertechnisch mogelijk is) bijna altijd doorgevoerd. De leerling kan de herfstvakantie gebruiken om stof in te halen en kan daarna meedoen met de toetsweek voor dat vak.
  • In klas 4 tussen de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie. Deze wissel is een stuk ingewikkelder en de aanvraagprocedure is uitgebreider. De leerling moet bijvoorbeeld een formulier invullen en een gesprek met de vakdocent aangaan over onder andere het inhaalprogramma en het volgen van een proefles. Het inhalen van het vak zal zwaarder zijn. Het vak moet ingehaald zijn aan het einde van het schooljaar; dit vak telt dan ook volledig mee voor de overgang.
  • In klas 4 tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie is alleen een wissel van wiskunde B naar wiskunde A bespreekbaar en het laten vallen van een extra vak.
  • In klas 4 na de meivakantie is een wissel niet meer mogelijk, maar kun je wel het gesprek aangaan over een eventuele wissel van klas 4 naar klas 5. Daarbij moet je rekening houden met het feit dat jouw ‘oude’ vak volledig meetelt bij de overgang. Je wisselverzoek wordt besproken tijdens de overgangsvergadering. Als het verzoek wordt goedgekeurd krijg je een inhaalprogramma waarmee je aan de slag gaat tijdens de zomervakantie. Vaak hoort daar een toets bij in de eerste week van het nieuwe schooljaar.
  • In klas 5 is een wissel nog zeer beperkt mogelijk en moet in alle gevallen goed met Machiel besproken worden.