Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaNieuws

 120/400 

Daphne over de hbs in de Rode Hoed

Daphne van Manen, docente en teamleider bovenbouw, nam gisteren deel aan het panel dat de toekomst van het middelbaar onderwijs besprak in de Rode Hoed. Aanleiding was de verschijning van het boek 'Wij van de hbs' van Roelof Bouwman en Henk Steenhuis.

De hbs (Hogere Burgerschool) is een onderwijsvorm die in 1963 werd afgeschaft. De schrijvers van het boek zijn van mening dat deze onderwijsvorm nooit had mogen worden afgeschaft. In de Rode Hoed werden de volgende vragen besproken: Wat kunnen we leren van de hbs? Was de hbs echt zo geweldig of past het niet meer in deze tijd? Is er in de geschiedenis van de hbs een recept te vinden voor de problemen van ons huidige middelbaar onderwijs? Is er een oplossing voor leraren met burn-outklachten en een alternatief voor de zesjes-cultuur? Of past het huidige VWO-onderwijs beter bij deze tijd en maatschappij?

Roelof Bouwman en Henk Steenhuis, auteurs van het onlangs verschenen boek 'Wij van de hbs'; hbs’er Hedy d‘Ancona; socioloog en onderwijskenner Paul Schnabel, die het Platform Onderwijs2032 leidde; Leo Prick, neerlandicus, psycholoog en voormalig columnist van NRC Handelsblad en ten slote onze docente en teamleider Daphne van Manen, namen deel aan dit gesprek.

Het boek 'Wij van de hbs' is bij verschillende boekhandels verkrijgbaar.

Fotografie: Juul Josselet