Jasper Rijpma Leraar van het Jaar 2014

Wij zijn supertrots op Jasper Rijpma. Hij is Leraar van het Jaar 2014 geworden! Zaterdag 4 oktober werden de prijzen voor de verkiezing Leraar van het Jaar uitgereikt. Jasper heeft in de categorie Voortgezet Onderwijs gewonnen. Hij is een jaar lang ambassadeur voor het VO in binnen- en buitenland. Jasper is door zijn eigen leerlingen voorgedragen. Hij geeft bij ons het unieke vak Grote Denkers. Vandaag werd hij op deze extra feestelijke dag, want het is ook Dag van de Leraar, in het zonnetje gezet op school. Bekijk hier het videoverslag van de ontvangst op school.

Leraar van het Jaar 2014
De Onderwijscoöperatie organiseert jaarlijks de verkiezing Leraar van het Jaar. Hiermee wil de Onderwijscoöperatie de kwaliteiten van leraren in het onderwijs zichtbaar en bespreekbaar maken. De verkiezing richt zich op die leraren die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, die hierover in gesprek durven en kunnen gaan en die weten te inspireren. De titel ‘Leraar van het Jaar’ is een erkenning voor het vakmanschap en voor de beroepsgroep als geheel, en wordt toegekend aan vier leraren uit het basis-, voortgezet, speciaal en middelbaar onderwijs. Jasper is dus de winnende docent in de categorie Voortgezet Onderwijs. Jasper en zijn winnende collega’s zijn een jaar ambassadeur van het onderwijs in binnen- en buitenland.

Maatwerk voor leerlingen
Jasper geeft het unieke vak Grote Denkers. Het vak omvat het vak geschiedenis en filosofie. Jasper vindt het belangrijk om maatwerk te leveren aan zijn leerlingen. “Mijn streven is om leerlingen zo veel mogelijk op maat te bedienen, zowel qua tempo, niveau als leerstijl. Leerlingen waarderen dat, want ik krijg het terug in de feedback die ik bij ze ophaal over mezelf en mijn lessen. Die feedback gebruik ik ter verbetering van mijn lessen’’. Dat de waardering groot is bij de leerlingen, blijkt uit het feit dat Jasper –zonder dat hij dit wist - is voorgedragen door zijn leerlingen voor deze verkiezing. Dit was tevens een doorslaggevende factor voor de jury. Daarnaast richt Jasper zich met zijn collega’s van o.a. Grote Denkers op samenwerken. “Door elkaars lessen te bezoeken en gastsprekers uit te nodigen, leer je van elkaar". Een open blik houden naar buiten toe is als docent tevens belangrijk: “Om zo in de didactiek de wereld, samenleving en technologische ontwikkelingen in de school te halen". Jasper is erg trots op het winnen van de verkiezing. "Ik zie het als een prachtige kans als Leraar van het Jaar om deze boodschap uit te mogen dragen in mijn ambassadeursrol”.

Jezelf uitdagen
Bij ons op school ligt de nadruk op het ontwikkelen van academisch denkniveau. Kritisch en rationeel leren denken met oog voor mens en maatschappij staat daarbij centraal. Wij gaan er vanuit dat leerlingen leergierig en getalenteerd zijn. Als school vinden wij het belangrijk dat leerlingen begrijpen dat de normen en waarden van een mens samenhangen met zijn sociale context en de tijd waarin hij leeft. Het onderwijs dat Jasper geeft sluit daarmee aan op ons onderwijsvisie dat wij als school de leerlingen de intellectuele bagage meegeven om een kritisch burger te worden met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Onze school heeft niet voor niets het motto "Nihil Volentibus Arduum" ofwel 'Voor wie wil is niets te moeilijk'.

Foto: Jasper Rijpma krijgt de prijs overhandigd door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker