Hyperion lezing over De Tostifabriek

Vrijdag 9 januari verzorgde Vera Bachrach de Hyperion Lezing De Tostifabriek.
De Tostifabriek werd in 2013 bedacht door een groep studenten met een voorliefde voor eerlijk voedsel. Vera Bachrach, deelneemster van de groep Future Planet Studentenvrienden, kwam onze enthousiaste leerlingen uitleggen hoe het project vorm kreeg en uitgroeide tot een echte fabriek.

De financiële middelen voor De Tostifabriek zijn tot stand gekomen door Crowdfunding. Een team van vrijwilligers werkte 24 uur per dag aan het project. Voor de aanleg van het graanveld, de bouw van de stallen, de inrichting van de kaasmakerij, de aanschaf van de dieren en het onderhoud van de dieren is vooraf een strakke begroting gemaakt.
De Tostifabriek werd gebouwd bij de Van Gendthallen in Amsterdam waar het deel uitmaakte van een tijdelijke stad.

Het werd een levend kunstproject inclusief graanveld, drie koeien en twee varkens. Gedurende 7 maanden werden deze gevoed, gemolken, geoogst en de varkens werden uiteindelijk geslacht. De Tostifabriek organiseerde rondleidingen en workshops voor kinderen, volwassenen en iedereen die meer wilde weten over de herkomst van hun eten. In september 2013 werden de eerste tosti’s geoogst en verkocht voor € 25,-- per stuk. Dat klinkt veel maar dat is wat een tosti zal kosten als alle ingrediënten worden geproduceerd onder de idealistische omstandigheden zoals bij de Tostifabriek, zo vertelde Vera.

Een zeer leuke en leerzame lezing die aandachtig door de leerlingen werd beluisterd!

Wil je meer foto's zien? Bekijk hier het fotoverslag.