Comenius en Hyperion: in de mIKs

Classroom of difference

Wat: een gezamenlijke projectweek van maandag 17 februari t/m vrijdag 21 februari van het Comenius Lyceum en het Hyperion Lyceum
Wie: alle VWO-3 leerlingen
Hoe: met en van elkaar leren over allemaal anders zijn en toch gelijk
Waarom: om leeftijdsgenoten met een heel andere achtergrond te ontmoeten
Afsluiting: vrijdag 21 februari om 16.00 uur op het Comenius Lyceum

Het Comenius Lyceum en het Hyperion Lyceum delen een belangrijk doel. Beide scholen willen jonge mensen leren om zelfstandig te denken en zich bewust te zijn van eigen normen en waarden. Met die vaardigheden in je bagage, is het een stuk gemakkelijker om op een positieve manier mee te doen in de maatschappij die uit zoveel verschillende mensen en groepen bestaat. Door met elkaar een projectweek te organiseren, willen de scholen graag hun leerlingen laten oefenen in de ontmoeting met leeftijdsgenoten die tot heel andere maatschappelijke groepen behoren. Alle leerlingen worden uitgenodigd om over zichzelf na te denken en een kijkje te nemen in de wereld van andere Amterdamse scholieren. Door niet alleen maar te leren over de ander, maar vooral te leren met de ander, kan het zomaar zijn dat je je beeld positiever moet bijstellen.

Tijdens de projectweek van maandag 17 februari t/m vrijdag 21 februari trekken alle VWO-3 leerlingen van beide scholen in groepen van ca. 16 leerlingen met elkaar op. Ze gaan onder begeleiding van een docent van een van beide scholen en een trainer van de Interculturele Alliantie met elkaar in gesprek. Vragen die zeker aan de orde komen, zijn: wie ben jij en tot welke groepen behoor jij? Heb je op basis van jouw achtergrond weleens te maken met vooroordelen of discriminatie? Hoe denk jij over mensen die anders of niet geloven of een andere seksuele geaardheid hebben? Ben je bereid om je vooroordelen eens flink onder de loep te nemen? Vindt er uitsluiting plaats op jouw school en wat vind jij daarvan? Wat kun je uberhaupt doen tegen vooroordelen, discriminatie en uitsluiting? Hoe kun jij als VWO-3 leerling van een Amsterdamse middelbare school een verschil maken?

Het programma is intensief maar zeker niet saai. Uiteraard wordt er gezorgd voor een goede afwisseling, waarbij naast het serieuze werk ook veel wordt gelachen en bewogen. Er wordt gewerkt met het Classroom of Difference programma van de Interculture Alliantie. Het programa heeft zich al meer dan twintig jaar bewezen in verschillende Europese landen en de VS. De Interculturele Alliantie werkt in Nederland sinds acht jaar met het Classroom of Difference programma, waarvan vijf jaar op het Comenius Lyceum.

Meer weten?
www.interculturele-alliantie.nl